Our Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Anniversary..

Daisypath Anniversary tickers

20 Sep 2011

Dugaan 2 jam sebelum bernikah



terkejut x bila baca title post ni..?
dah nak nikah pon Allah masih duga lagi kami ...huhuuh..

It was a long story but i will make it short....:)

Ceritanya begini...
Sebelum ni, my hubby bawak baju melayu nikah dia pegi umah mak andam time kitorang nk test baju after dia da pegi anta fitting...
sebelum tu kami berdua dah ukur badan da...
ni lgi seminggu nak raya, mak andam mnta dtg test , in case klu baju ketat ke, longgar ke , masih lgi sempat klu nk adjust kan.
kebetulan, time tu baju abg ada yg x fit dgn body dia, mak andam mnta la pnjam baju melayu nikah dia utk buat cnth ukuran baju pengantin dia...

ikut planning asal, abg kena dtg awl ke Muar (rumah sy) sebelum nikah supaya dia boleh siap2 kat rumah ajer..
tp disebabkan takut xsempat, time nk nikah tu plak dgn lepas solat jumaat n raya plak tu kan...
takut jalan jammed..
abg mnta kwn dia (dak wan) dtg rumah sy utk amik kan baju nikah dia ke melaka...
time tu dah agak lmbt jgak lah, mak andam dtg dlm kul 11.30pm...
tu pon sbb jln jem jugak..huhuh...

lepas je mak andam dtg bwk baju,
trus bg dak wan baju nikah tu siap ber-hanger lgi tau...trus gantung kt dlm keta..
aleh2..
ngah mekap2 ..time tu dah nak siap mekap da dlm kul 1.25pm..
abg cakap yg seluar nikah dia xde...
yg ade kt hanger masa dak wan bg cuma baju melayu n samping jer...
time tu dah cuak da..
dgn muka sy yg mekap x habes lgi.. trus kuar bilik n minta akk sedara yg duk kt luar time tu tgk2 kan kt jln raya dpn umah ada x seluar tercicir...
tp, diorg kata XDE...
abg asyik dok tpon, time tu dia da marah n risau...
bukan salah kita pon, nk hilangkan seluar dia...
drpd hati happy td terus jadi resah...
abg dah siap kata , klu xjmpa gak seluar, kena tukar baju nikah warna hitam,
mak andam pon dah pening, dah x match da baju...
adoiii...
time tu aku terus call dak wan dgn sendiri nya , then marah dia...
dlm hati aku ckp, " dak wan ni boikot abg ke apa...xnk bg nikah ke apa.."
smpi mcm tu sekali u olls....

tp lepas setengah jam , org2 kt rumah abg sume dok sibuk mencari, rumah sini pon mencari,
rupa2nya seluar cicir kt mana ntah, (lupa kt mn abg ckp aritu)..
tp yg pntg abg time tu dah xtentu hala da..
yela, mn tak nya, dgn lgi 1 jam nk akad nikah da, dgn seluar nikah tiba2 hilang..
tak ke pelik tu kan..

lepas2 tu, lega sikit smpi lah abg sampai n muncul depan mata saya...
Alhamdulillah.....
sy terus minta adik bwk kan air bg abg minum sebelum dia akad nikah...
bg dia tenang sikit...
moga perkahwinan kami ni diberkati Allah...
Amin...:)

18 Sep 2011

~Penyatuan dua hati menjadi satu~


Salam to all followers,
dah berhabuk rasanya blog ni, ni baru terasa nk share something kt blog ni..
2 minggu lepas, on 2th sept 2011 at 3pm in Muar (my house), saya akhirnya selamat di ijab kabulkan dgn tunang saya --Mohd Abby bin Mohd Nor... dgn SEKALI lafaz je okay...hihi...

ramai yg expect suami saya akan lafaz ntah berapa kali mema
ndangkan nama saya panjang..
tp dgn semangat kental suami saya, berjaya dgn satu lafaz ijab kabul...

sebelum nikah, tok imam dtg masuk umah minta berjumpa dgn pengantin perempuan n ayah sy sbb nk mnta sign dokumen nikah... time tu da nervous da masa dipanggil kuar..
ingatkan tok imam nk interview sy lgi ke apa ke...
tgn sejuk je weihhh...
after setel sign dokumen...

tok imam minta kebenaran dah boleh teruskn majlis..
so sy pon jawab : " silakan tok imam.."

time tu sy pelik nape sy tak boleh duduk luar spt mn org lain buat...
sy nk dgr jugak bakal suami sy akad nikah..
tp apakan daya, diorg suh duduk je dlm bilik,
bila dah setel baru boleh keluar...

Time dah masuk bilik dgn ditemani kawan rapat saya a.k.a pengapit sepenuh masa sy Yazmin Azizan dgn pembantu mak andam ...
mula2 sy senyap jer... tgn n jantung dup dap dup dap dgn kencang nya..
saya asyik duk tertnya2 dah start ke.. mcm2 lah soklan...
diorg pon xtau apa sedang terjadi kt luar..
sbb dr bilik xdgr kot kt luar...
ayah lak lupa nk pasang microfon...huhuhu
tggu punya tggu, borak punya borak dgn diorg,
aleh2 dah dgr ajer doa selamat,
time tu mcm xpercaya ..betul ke aku ni dah jadi seorg "isteri"...
xpercaya sbb xdgr akad nikah td...

xpe2... asalkan dah selamat dah ..btul x...heee...
ada byk lgi cter sbnarnya..nnti lah eh..smbung next post...:)

2 Aug 2011

Excited

Salam ...
lama blog ni berhabuk yer....
ni tiba2 terasa nak menaip n bercerita....
nk bercerita kt twitter ..tp rasa xbest lak..

xsangka hari yg aku nanti2 kan hanya tggal 30 hari ajer..
kadang2 mama ckp...
"xsangka anak sulung mama dah nak kahwin da.."
aku pon ape lagi tersipu2 senyum le...
hihiih...
siapa xsuka kan nak kahwin....

semenjak balik dr uk...
aku perasan abg aku lain dr biasa..
dia manja yg teramat...
makan nak bersuap kadang2..adoii...
tu bukan bersuap sekali dua..tp satu pinggan...
mama dia kata: " layan kan ajer..."

tapi aku suke..sbb rasa dihargai..apa2 sume dia nak aku yg buat utk dia...
xtau macamana nak hadapi lepas berkahwin..
terpaksa berpisah seketika atas sbb yg xdpt dihalang...

oki la..nnti smbung lgi..:)

17 Feb 2011

Exam result da keluar....

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Exam result akhirnya keluar jugak arini...
semalam 16 Feb 2011, Board of Examiner meeting..
tunggu nya tunggu, kul 2 tadi dpt email , Cressida dah post kat common room department..
tp
..
..
..
sebelum dia post kan, saya da tahu result dr my tutor, Prof. Phil Walker,
tp dia cuma bgtau mana yg saya sangkut..
dan yg pasti nya,
saya xlepas subjek PHYSICS OF UNCERTAINTY..
paper yg sy mmg yakin sy buat salah tu...
saya ad cerita kan kat post sebelum ni...

markah nya 35%, lagi 5 markah jer nk lepas..
tp saya x sedih..sbb dah agak da..dah bersedia awl2..
ari2 doa supaya diberi kekuatan utk menempuh segala dugaan atau kecermelangan yg bakal allah bagi kat aku..
huhuuh...

tp yg best nya..
tutor aku cakap ad high possibility akan "COMPENSATE"
so lega sikit...

td, after dpt email Cressida,
terus ak pg department nak tgk markah for the rest...
so far, sume ok..
n my average is 59%

then, teman wani pg jumpa head of department a.k.a tutor wani..
wani xpuas hati dgn markah nuclear astrophysics dia,
sbb paper tu mmg boleh score sbb soklan ikut past year paper..
so wani nk try so check balik tp...
tutor dia nasihat,
ignore jer..sbb wani punya average pon da tinggi..
so kalau buat re check paper pon,
markah akan naik or turun dlm 5 % jer...

cuma nasihat dia (Paul Sellin) , focuses on FYP..
supaya boleh naik kan average tu...
so don worry..
aku pon amik peluang tnya pasal paper yg aku fail tu..
dia pon ckp higher possibility compensate...
so dont worry lagi...

so conclusion ,
mari kita buat yg terbaik utk 2nd semester ni..
FYP pon kena buat baik2...
insyallah...dgn izin Allah, kami semua akan grad pada bulan 7 ni...

peace!!!..

13 Feb 2011

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..


Sekian, semoga ada manfaatnya

12 Feb 2011

Kepada yang bercinta namun tak mampu berkahwin..

Bagi yang sedang bercinta / jatuh hati pada seseorang tapi xmampu nak berkahwin, tolonglah bace yee… (Isu panazzz…) hehe..

1. Saya da jatuh hati kat die la… camne lak ni?

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian (bujang) di antara kamu”.

Surah An-Nur: 32

"Nikah adalah sunnahku (jalan agamaku), maka barangsiapa yang cintakan agamaku hendaklah dia menjalankan sunahku itu”.

Riwayat Abu Ya’la dari Ibnu Abbas

“Berkahwinlah supaya kamu menjadi ramai, bahawasanya aku bermegah-megah dengan kamu akan segala umat pada hari kiamat hingga dengan anak yang gugur dari perut ibunya”.

Riwayat Abu Bakar bin Mardawiyah dari Ibnu Umar

2. Tapi saya x cukup duit laaaa nak kawin…. Huhu

“Dan orang-orang yang tidak mampu kahwin hendaklah menjaga kesucian (diri)nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan karunia-Nya”.

Surah An-Nur : 33

Rasulullah S.A.W bersabda :

“Wahai kaum pemuda! Barang siapa di antara kamu sekelian yang sudah mampu memberi nafkah, maka hendaklah ia menikah, kerana sesungguhnya menikah itu lebih dapat menahan pandangan mata dan melindungi kemaluan (alat kelamin). Dan barang siapa yang belum mampu, maka hendaklah ia berpuasa, karena puasa itu dapat menjadi penawar bagi nafsu”.

3. Memang saya xcukup duit / xmampu nak kahwin, tapi kalau saya diam je, nanti kena “kebas” lak ngn org lain.…

Musa berkata kepada kaumnya: "Mohonlah pertolongan kepada Allah dan bersabarlah; sesungguhnya bumi (ini) kepunyaan Allah; dipusakakan-Nya kepada siapa yang dihendaki-Nya dari hamba-hamba-Nya. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa."

Surah Al-A’raf : 128

“Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”

Surah Al-Hajj : 40

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”.

Surah Alam Nasyrah : 5-6

Dikisahkan ketika tiba musim untuk memetik buah tamar, para sahabat r.a tidak sempat untuk memetik buah tamar kerana panggilan jihad daripada Rasulullah S.A.W. Lantaran itu, mereka meninggalkan kebun tamar mereka tanpa dipetik. Setelah berbulan mereka pergi berjihad, alangkah gembiranya hati mereka kerana Allah S.W.T masih lagi memelihara buah tamar mereka seolah-olah mereka meninggalkan kebun mereka semalaman.

Jika tentang kisah tamar Allah mampu memelihara, bagaimana pula tentang orang yang kita minat? Bertaqwa kepada-Nya, nescaya Allah juga mampu pelihara dia untuk dijadikan dia sbg jodoh kamu..

4. Tapi saya da syok kat dia.. I can’t live without him/her..

“Katakanlah kepada orang lelaki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat”.

Surah An-Nur : 30

“Kemudian Kami jadikan kamu berada di atas suatu syariat (peraturan) dari urusan (agama itu), maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui”.

Surah Al-Jatsiyah : 18

“Orang yang berjihad itu ialah mereka yang berjihad menentang nafsunya”.

Riwayat Bukhari

5. Ala.. saya bercinta bukan slalu pon dapat jumpa dia.. dia duduk jauh.. ktorang xpenah pon berdua-duaan…

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk”.

Surah Al-Isra : 32

“Pandangan adalah panah beracun dari panah-pandah Iblis. Barangsiapa yang menundukkan pandangannya dari keelokkan wanita yang cantik karena Allah, maka Allah akan mewariskan dalam hatinya manisnya iman sampai hari kiamat”.

Musnad Ahmad

“Mata boleh berzina dengan melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia”.

Riwayat Bukhari Muslim

6. Tapi saya bukan hensem/ lawa mana pun, saya pun risau saya xde jodoh.. saya rasa cuma dia seorang je yang boleh terima saya..

“Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan, samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya”.

Surah Yasin : 36

“Dan Yang menciptakan semua yang berpasang-pasangan dan menjadikan untukmu kapal dan binatang ternak yang kamu tunggangi”.

Surah Az-Zukhruf : 12

“Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang”.

Surah Ar-Rum : 21

7. Rasa macam susah jek nak cari jodoh.. give up lah saya camni!

Abdullah Ibnu MAs’ud pernah berkata :

“Seandainya umurku hanya tinggal 10 hari sahaja untuk aku hidup, nescaya yang ku sukai ialah berkahwin supaya aku tidak menemui Allah s.w.t. (mati) dalam keadaan aku bujang”.

Dari Aisyah r.a. dari Rasulullah s.a.w., baginda telah bersabda :

“Barangsiapa yang mempunyai keluasan rezeki hendaklah berkahwin”.

Riwayat Ibnu Majah.

Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

"Barangsiapa yang tidak beristeri kerana takutkan kepapaan maka dia bukan dari golongan kami”.

Riwayat Abu Mansur Al-Dailami

Kesimpulan :

Cinta itu fitrah manusia, tapi jangan dijadikan ianya alas an untuk kita bercinta tanpa batasan. Kalau mampu, segera lah berkahwin. Kalau x mampu? Tahanlah nafsu!

Memang sedih tidak dapat bersama orang yang kita cintai / cinta tak berbalas, tapi lagi malang jika Allah tidak menyintai kita sebagaimana Allah menyintai para hamba-Nya yang betaqwa. Silap2 kita masuk Neraka-Nya dek kerana cinta nafsu kita!

Jika kita menjaga hubungan dan menolong agama Allah, PASTI & PASTI Allah jadikan dunia tunduk pada kita.. Salafusoleh telah pun berjaya, KENAPA KITA PULA TIDAK BOLEH BERJAYA SPT MEREKA?

P / S : ala, penulis ni pun terasa gak sbb penulis pun ada minat kat seseorang. Hehe..

Apepun, penulis juga byk kekurangan. Note ini untuk peringatan terutama yang membuatnya.. selamat beramal

sumber: http://goo.gl/gzprr

11 Feb 2011

Saya suke "Adam couple"

Assalammualaikum w.r.t

Chak!!!...
mesti sesape yg xlayan talk show korea, mesti korunk curious nak tahu sape "Adam couple " tu kan..
Adam couple ad dlm program talk show korea " We got married(WGM).."
sy bru jer abes khatam tgk semua episod dia,
total episod ade 64..
suke giler kot diorg ni...
sgt sporting, n best sgt...
pasangan Adam couple ini ialah Jo Kwon(2am) n Ga in.
walaupon diorg beza umur 2 tahun,
Jo kwon muda lgi dr Ga in,
tp Jo kwon selalu jer ad inisiatif utk beri surprise kt wife nya,
awal2 tgk Jo kwon mcm annoying ckit, (kdg2 la)
tp after hubungan mereka ni dah nk dekat setahun,
nmpk la perubahan Jo kwon da matang ...
n jo kwon ni sgt2 lawak...
suke laki yg suke menghiburkan pasangan nya...
wat riak muka or pape je secara spontan..

nk tgk gmbr diorg..
ni dia..
..
..
..
.
saya kalau nak amik gmbr kahwin yg nk letak dlm bilik ble x klu sy nak gmbr mcm diatas tu.?
hihihi..
comel kan..
The part dr byk2 episod yg paling buat saya terharu ialah masa diorg pg ice skating..
time tu Jo Kwon nyanyikan satu lagu utk Ga in..
nanti saya share ngan korunk k dipenghujung nanti..
part tu lah yg aku meleleh air mata sbb terharu..
lirik dia sgt mendalam kot..
dia bukan nya nyanyi utk ak ..
tp ak lak lebih2 lak..heheheh...
nk wat mcmn, sy tgk sume episod diorg, xde skip, sy hayati sume episod,,
so sweet la diorg ni..
dua- dua comel.



lirik:
I can do anying and everything
If my life is with you

Yeah girl listen
You’re the only one for me baby
And let me tell you why

I met you after a few heartbreaks
So maybe that was why our start was so unsure
But getting to know and to love someone
How nice would it be if you were my last?
Like I do…
If you hear my voice, even for a moment in a busy day
Do you also feel like we are together?
Every night, when I return home and if you are there
My stress and pain from the day will melt away in your arms

Love me just like this
If you would never change
You’re the only one that has all of me
I will never waver
You may be unsure in the face of the unknowable future
But never forget that I love you
If it is with you, I will be forever happy

I can always be happy with me
I can always be happy with me

If you hear my voice, even for a moment in a busy day
Do you also feel like we are together?
Every night, when I return home and if you are there
My stress and pain from the day will melt away in your arms

Love me just like this
If you would never change
You’re the only one that has all of me
I will never waver
You may be unsure in the face of the unknowable future
But never forget that I love you
If it is with you, I will be forever happy

I’m throwing away what the world tells me I should love
My heart is in the same place as yours
I want to be another part of you
For you who are my precious

Love me just like this forever,
As long as you don’t change
You’re the only one that has all of me
I will never waver
Are you feeling unsure in the unknowable future?
You’re no longer alone..never forget
That when I’m with you I am happy

I can do anything and everything
If my life is with you

ok then
tatatitu...
http://www.emocutez.com

layan.....:)